Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Γενική Συνέλευση ΕΑΕΕ: Η χειρότερη στην Ιστορία της

Η χειρότερη ίσως Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών των τελευταίων 35 χρόνων πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2010 στο Μέγαρο Μουσικής! Τίποτα δε θύμιζε τις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις, όπου επικρατούσε κάποιο αίσθημα αισιοδοξίας και ικανοποίησης ότι ο Ασφαλιστικός Κλάδος προσφέρει το μερίδιό του στην Ανάπτυξη της Οικονομίας, πέρα από τη Μοναδική και Πολύτιμη συνεισφορά του στην Ασφάλιση των Περιουσιών των Πολιτών και των Εταιρειών.

Σχεδόν πάντα την Κυβέρνηση εκπροσωπούσε κάποιος Υπουργός ή Εποπτεύων Υφυπουργός και στελέχη των άλλων κομμάτων. Η εκπροσώπηση της Κυβέρνησης από τ0 Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη θέση του, ήταν τουλάχιστον προσβλητική, αν τη συγκρίνουμε με το Συνέδριο του ΣΕΒ, όπου παρουσιάζεται ολόκληρη η Κυβέρνηση, και ας εκπροσωπεί ο ΣΕΒ 200 περίπου μέλη.


Η Ένωση, αν ήθελε, μπορούσε με τη συνεργασία και άλλων Οργανώσεων να συμβάλλει στην εξυγίανση του Κλάδου μέσα από τροποποιήσεις του καταστατικού της και να ξεκαθάριζε το τοπίο από τις απαράδεκτες Πρακτικές ορισμένων Εταιρειών. Τουλάχιστον δε θα την κατηγορούσε η Ιστορία ότι δεχόταν να φιλοξενεί στο επίσημο Επαγγελματικό Σωματείο του Κλάδου Εταιρείες που δεν τηρούσαν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απέναντι στους Ασφαλισμένους τους. Ας ίδρυαν όσες άλλες Ενώσεις ήθελαν. Περιμένοντας από την πιο Ανεπαρκή και Διεφθαρμένη Κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξυγιάνει τον Κλάδο και να προστατεύσει το θεσμό και τους Ασφαλισμένους, ήταν ένα τραγικό λάθος της Ηγεσίας του Κλάδου. Τους ζήσαμε, τους γνωρίσαμε, τους πληρώσαμε. Πώς βασιστήκαμε επάνω τους για την εξυγίανση του Κλάδου;

Παρόλο που είχαν προσκληθεί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, μεγέθυνε με τις δηλώσεις του την ασάφεια γύρω από το Εγγυητικό Ταμείο Ζωής, που έχει άμεση σχέση με το κλίμα αβεβαιότητας και αξιοπιστίας των εταιρειών. «Προχωράμε στη δημιουργία Εγγυητικού Ταμείου, κατά τρόπο που θα διασφαλίσει τα χρήματα τα οποία θα διατεθούν και θα τα χρησιμοποιήσουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να πείθουν τους μελλοντικούς πελάτες τους. Έχουμε κάποιους σχεδιασμούς, χρειαζόμαστε όμως τη συνδρομή της αγοράς, προκειμένου να γίνει μια κατανομή των βαρών αντικειμενική, ενώ ζημίες οπωσδήποτε θα υπάρξουν. Το Δημόσιο έχει αποθέματα, αλλά έρχεται αντιμέτωπο με υποχρεώσεις που δεν προκάλεσε το ίδιο και η Εποπτεία δεν τα πρόλαβε», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός παράγοντας.

Το μόνo παρήγορο στοιχείο της ομιλίας του για τον Κλάδο φαίνεται να είναι η προοπτική συμμετοχής των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών στα Επαγγελματικά Ταμεία σε κλάδους που σήμερα διαχειρίζεται αποκλειστικά το Δημόσιο.

Συζητήθηκε το θέμα της Εποπτείας στη διάρκεια του Συνεδρίου, όμως η ατμόσφαιρα ήταν Τεταμένη στην είσοδο του Μεγάρου – με την Επιτροπή των Εργαζομένων και του Εταιρικού Δικτύου της Commercial Value να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προκειμένου να εκδηλώσουν την απαίτησή τους να μελετηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει εκπονήσει η Προσωρινή Διοίκηση της Εταιρείας από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Στην είσοδο, όπως προαναφέραμε, οι εργαζόμενοι στην Commercial Value είχαν ήδη στα χέρια τους το σχέδιο Βραχυπρόθεσμης Παράτασης Λειτουργίας της Ασφαλιστικής Εταιρείας, το οποίο έχουν ήδη καταθέσει προς την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (σ.σ.: προς τον Γ. Πέτσα, Πρόεδρο Δ.Σ., και τα μέλη του Δ.Σ.), ενώ επίσης το έχουν κοινοποιήσει προς τον Υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

«Εμείς, ως Έλληνες πολίτες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελληνική Πολιτεία θα προβεί σε εκείνες τις άμεσες διορθωτικές ενέργειες που απαιτούνται ώστε η ασφαλιστική αγορά να εισέλθει, επιτέλους, σε φάση ανάκαμψης και προόδου προς όφελος όλων μας», τονίζουν μεταξύ άλλων στο «Πλάνο Βραχυπρόθεσμης Παράτασης Λειτουργίας» της εταιρείας COMMERCIAL VALUE AAE.

Η εφαρμογή του σχεδίου, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, θα οδηγήσει την Commercial Value στην έξοδο από τη σημερινή κρίση και θα την καταστήσει ικανή να προσελκύσει το ενδιαφέρον σοβαρών επενδυτών.

Επικροτούμε την πρόταση των Εργαζομένων στην Commercial Value και ευχόμαστε ο Θεός να τους φωτίσει να την εγκρίνουν, μήπως και ελαφρύνουν λίγο τη θέση τους.

Πηγή: Insurancedaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου