Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ασφαλιστικές Πολυεθνικές: Ανάγκη κεφαλαιακής στήριξης και ελαστικότητα από την Εποπτεία

Aνοικτή και θετική στην πρόταση των ασφαλιστικών εταιρειών για τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων παραμένει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι η πρόταση κινείται προς θετική κατεύθυνση και θα εξυπηρετήσει τις νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Αυτό διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Εποπτεία και θεσμικό πλαίσιο» που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Ταυτόχρονα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. Πλασκοβίτης τόνισε ότι το Επικουρικό Ταμείο Ζωής θα οργανωθεί έτσι ώστε να επιμεριστούν οι παλαιές ζημίες που προέκυψαν από το κλείσιμο της «Ασπίς Πρόνοια».


Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δούκας Παλαιολόγος τόνισε ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο Ζωής είναι θετική εξέλιξη, αλλά δεν θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ γιατί αυτό θα επηρεάσει δραματικά τα ασφάλιστρα. H ελληνική ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να προετοιμαστεί για την εισαγωγή των Solvency II που θα απαιτήσουν μεγάλες θυσίες σε επίπεδο κεφαλαίων και οργάνωσης. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου, η άποψη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών είναι ότι η αποτίμησή τους θα πρέπει να γίνει σε τιμές κτήσης και ότι οι ασφαλιστικές δεν προχωρούν σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων.

Εποπτεία
Σε ό,τι αφορά την Εποπτεία, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει «κενό εποπτείας» από τη μεταφορά της στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τέλος, ως ένα μέτρο για την εξυγίανση του κλάδου αυτοκινήτου η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών θεωρεί την ασφάλιση των 500.000 ανασφάλιστων αυτοκίνητων που επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία και το κοινωνικό σύνολο.

Ο κ. Κarel Van Hulle , προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών (Ασφαλειών και Συντάξεων) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων για κεφαλαιακή στήριξη, αλλά και στην σταδιακή ελαστικότητα των εποπτικών αρχών σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκειά τους.

«Υπολογίστηκε ότι θα απαιτούνταν να καλύψουν κατά 70% τα αποθεματικά τους πάνω από τα σημερινά δεδομένα αν εφαρμόζονταν τα μέτρα IS5», δήλωσε ο κ. Van Hulle, ενώ η γενική διευθύντρια Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφαλίσεων (CEA) κα Michaela Koller στάθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που παρουσιάζουν οι εποπτικές αρχές στην Ευρώπη και που οδηγούν σε μία ενοποίηση της εποπτείας.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου