Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΕΑΕΕ : Ετήσια γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ

Εναλλακτικές μορφές κάλυψης των ελλειμμάτων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ αναζητά η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι ο όγκος των υποχρεώσεων με τις οποίες θα επιβαρυνθεί η ασφαλιστική αγορά, μέσω του σχεδιαζόμενου Εγγυητικού Κεφαλαίου είναι δυσβάστακτες για τα μεγέθη του κλάδου. 

Αυτό προέκυψε από όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Οικονομικών, κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι ''αναζητούνται ενδιάμεσες λύσεις για την κάλυψη του κόστους προγραμμάτων ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ'' και συμπλήρωσε ότι, ''το ζήτημα που έχει ανακύψει με την αναδρομική ισχύ του προωθούμενου Εγγυητικού Κεφαλαίου ζωής εξετάζεται ώστε να βρεθεί ένας πιο ισορροπημένος μηχανισμός για τα προγράμματα ζωής εταιριών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν''.


Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης και άρα στη διαχείριση των αποθεματικών των Επαγγελματικών Ταμείων.

Ο κ. Πλασκοβίτης για το μέλλον της Επ.Ε.Ι.Α. υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή και άφησε ανοικτό ένα "παράθυρο" διαλόγου, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν λίγες ημέρες ώστε το υπουργείο να διαβουλευτεί με την αγορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, κ. Δ. Παλαιολόγος αναφερόμενος στο ζήτημα του Εγγυητικού Κεφαλαίου υπογράμμισε ότι τυχόν αναδρομική δράση του φορέα θα οδηγήσει σε αυξήσεις ασφαλίστρων και προέτρεψε την κυβέρνηση αν χρειαστεί κεφάλαια για την κάλυψη των ελλειμμάτων της Ασπίς να προσφύγει στους φόρους που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίοι ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Παλαιολόγος αναφέρθηκε και στην Επ.Ε.Ι.Α. προτείνοντας τη μεταφορά του φορέα -ως έχει σήμερα- στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μην δημιουργηθεί κενό στη εποπτεία της αγοράς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατά την οποία υπάρχουν εταιρείες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Τέλος, για τα ομόλογα, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Ε.Ε. ζήτησε μια ακόμη φορά να αποτιμηθούν σε αξίες αγοράς και όχι σε τρέχουσες αξίες, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην εγγράψουν αρνητικές υπεραξίες υπό εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες. Σημειώνεται ότι, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ε.Α.Ε.Ε., έξω από το Μέγαρο Μουσικής οι εργαζόμενοι στην Commercial Value, όπως και συνεργάτες του Εταιρικού Δικτύου της ασφαλιστικής, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να μελετήσουν το σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει εκπονήσει η προσωρινή διοίκηση της εταιρίας.

Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου