Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ετος κρίσης το 2010 για τις αντασφαλιστικές

Dow Jones – Οι ελπίδες του αντασφαλιστικού κλάδου για ισχυρά κέρδη το 2010 δέχθηκαν ένα σημαντικό πλήγμα καθώς δύο από τις σπουδαιότερες εταιρείες της Ευρώπης παρουσίασαν επιβράδυνση στις ανανεώσεις συμβολαίων γεγονός που φανερώνει την ανάγκη των επιχειρήσεων για μείωση του κόστους και των απαιτήσεων για τη στήριξη των αποτελεσμάτων τους.

Η γερμανική Hannover Re (HNR1.XE) ανακοίνωσε την Τετάρτη πως τα ασφάλιστρα για τα συμβόλαια που ανανεώθηκαν στον Ιανουάριο ήταν σταθερά έως ελαφρώς μικρότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στη στεγαστική αντασφαλιστική αγορά όπου υποχώρησαν περίπου 5%.

Η επίσης γερμανική Munich Re (MUV2.XE), μία από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου, ανακοίνωσε την Τρίτη πως τα μέσα αντασφάλιστρα στις ανανεώσεις συμβολαίων υποχώρησαν περίπου 0,3% καθώς η ζήτηση από τις ασφαλιστικές υποχώρησε οδηγώντας τους αναλυτές στο συμπέρασμα πως τα ασφάλιστρα θα συνεχίσουν να μειώνονται και φέτος.


Οι αντασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν ανάχωμα για την ασφαλιστική βιομηχανία, αναλαμβάνοντας τα πιο επικίνδυνα συμβόλαια με αντάλλαγμα ένα premium ενώ ο κίνδυνος έχει ως κάλυψη το κεφάλαιο της ασφαλιστικής.

Τα ασφάλιστρα για τον κύριο όγκο των συμβολαίων διεθνώς καθορίζεται στο γύρο ανανεώσεων του Ιανουαρίου. Οι τιμές των αντασφαλίσεων συνήθως ακολουθούν ένα κύκλο. Έπειτα από μία σημαντική και μεγάλου κόστους καταστροφή, όπως ένας τυφώνας, η ζήτηση για αντασφαλίσεις ανεβαίνει καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν λιγότερα κεφάλαια διαθέσιμα για να καλύψουν οι ίδιες τις απαιτήσεις.

Η απουσία τέτοιων καταστροφών, όπως το 2009, δίνει στις ασφαλιστικές τα οικονομικά μέσα να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα στους ισολογισμούς τους, μειώνοντας τη ζήτηση για αντασφαλίσεις και προκαλώντας την πτώση των premium.

Παρά τις νομικές απαιτήσεις το 2009, οι αντασφαλιστικές εταιρείες ανέμεναν πως η οικονομική επιβράδυνση και η επίδρασή της στα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών θα αύξανε τη ζήτηση στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τα premium.

Ωστόσο η Munich Re ανακοίνωσε πως οι δυσκολίες της αγοράς είναι μεγαλύτερες σε σχέση με το 2009 και οι ισολογισμοί των ασφαλιστικών ανέκαμψαν “γρηγορότερα από τις εκτιμήσεις”. “Οι ανανεώσεις περιλαμβάνουν ορισμένες σκληρές διαπραγματεύσεις,” σημειώνει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich Re Torsten Jeworrek.

Στο μεταξύ η Hannover Re ανακοίνωσε πως στην τρέχουσα αγορά αναμένει μόνο “μέτρια ανάκαμψη των premium το 2010,” καθώς λόγω της μικρής απόδοσης των αγορών μείωσε το guidance για λειτουργικό περιθώριο κέρδους του έτους λίγο πάνω από το 10% από το 12,5%.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Lloyd΄s του Λονδίνου, Peter Levene, προειδοποίησε πως θα είναι δύσκολο να αυξηθούν τα ασφάλιστρα το 2010 λόγω της έλλειψης μεγάλων καταστροφών το 2009.

Επίσης δήλωσε πως οι συνθήκες της αγοράς θα επιδεινωθούν επειδή οι κεφαλαιαγορές, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν μάλλον χαμηλές, καθιστούν πιο δύσκολη για τις αντασφαλιστικές την επίτευξη κερδών. Οι αντασφαλιστικές επενδύουν κατά κύριο λόγο τα premium που εισπράττουν στις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια.

Η Swiss Reinsurance Co (RUKN.VX) και η γαλλική Scor SE (SCR.FR) θα δημοσιοποιήσουν τις ανανεώσεις του Ιανουαρίου στα μέσα του τρέχοντος μήνα με τους αναλυτές να περιμένουν ανάλογη επιβράδυνση της απόδοσης τους καθώς και οι δύο εταιρείες αναμένεται να δεχθούν να μόνο κερδοφόρα συμβόλαια εγκαταλείποντας την επέκταση για χάρη των σταθερών κερδών.

Στελέχη του κλάδου δήλωσαν πως ελπίζουν η ανάκαμψη να επιταχυνθεί πριν το 2012, όταν και οι νέοι ρυθμιστικοί κανονισμοί θα αναγκάσουν τις ασφαλιστικές να κρατούν περισσότερα κεφάλαια στους ισολογισμούς τους. Οι αυστηρότερες απαιτήσεις των αποκαλούμενων Solvency II κανονισμών θα αναγκάσουν τις ασφαλιστικές να έχουν λιγότερα κεφάλαια για να καλύψουν τους κινδύνους. Αντίθετα, πολλές ασφαλιστικές θα χρειαστούν να να μεταφέρουν ορισμένα από τα συμβόλαια με το μεγαλύτερο κίνυνο στις αντασφαλιστικές.

Οι αντασφαλιστικές περιμένουν να επιτύχουν μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης αναλαμβάνοντας συμβόλαια από ιδιωτικά και δημόσια συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία πιέζονται από τη μακροβιότητα των ασφαλισμένων.

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου