Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Στο πρώτο τεστ ετοιμότητας για Solvency II, θα δοκιμασθούν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες


Πυρετωδώς εργάζεται η Υποεπιτροπή Solvency II της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και πρόκειται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε δυο κινήσεις που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες να πλησιάσουν το «αίνιγμα» Solvency II.


Ειδικότερα η Υποεπιτροπή επεξεργάζεται ένα ερωτηματολόγιο –τεστ ετοιμότητας των ασφαλιστικών εταιρειών ενώ στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει και ενημερωτικό δελτίο με τις πρώτες απαραίτητες κινήσεις προσαρμογής που πρέπει να κάνει μία εταιρεία.


Η εκτίμηση πάντως είναι ότι οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα προκειμένου να «προκάνουν».



Αποφασιστικό βήμα κρίνεται πάντως η δημιουργία της κατάσταση εταιρικών υπευθύνων για το Solvency II, μετά απο σχετική πρωτοβουλία της Υποεπιτροπής Solvency II και Ελέγχου. Ηδη 50 περίπου στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών δηλώθηκαν ως υπεύθυνοι από τις εταιρείες για την παρακολούθηση θεμάτων Solvency. Ορισμένες εταιρείες έχουν στείλει και δυο υπευθύνους. Τα πρόθεση της Υποεποτροπής είναι η σύσφιξη των επαφών αλλά και η τακτική ανταλλαγή απόψεων των στελεχών της αγοράς που ασχολούνται ενεργά με την οργάνωση και εφαρμογή των προδιαγραφών Solvency II. Τα στελέχη τα οποία είναι άμεσα εμπλεκόμενα με το Solvency II , θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλο το σχετικό με το Solvency II υλικό που συγκεντρώνεται στην Ε.Α.Ε.Ε. και θα καλούνται σε ενημερωτικές συναντήσεις και σχετικές συναντήσεις εργασίας (workshops).


Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2009 ο τρίτος κύκλος διαβουλεύσεων για τα μέτρα εφαρμογής του δευτέρου επιπέδου της Οδηγίας Solvency II. Στον τρίτο αυτό κύκλο διαβουλεύσεων οι CEIOPS έδωσαν προς διαβούλευση 16 νέα έγγραφα (Consultation Papers 63-79). Τα συμβουλευτικά αυτά έγγραφα (Consultation Papers) εισηγούνται τα μέτρα εφαρμογής στο δεύτερο επίπεδο (Level 2) της διαδικασίας Λαμφαλουσί. Η διαδικασία Λαμφαλουσί αποτελείται από 4 επίπεδα : το πρώτο επίπεδο αφορά στην επεξεργασία του κειμένου της Οδηγίας , το δεύτερο επίπεδο αφορά στη λεπτομερή περιγραφή των μέτρων εφαρμογής της Οδηγίας , το τρίτο επίπεδο αφορά στα εποπτικά πρότυπα και στη διαδικασία σύγκλισης των εποπτικών διαδικασιών και τέλος το τέταρτο επίπεδο αφορά στα μέτρα συμμόρφωσης και στην οριστικής εφαρμογής της οδηγίας.


Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Solvency II


-Δεκέμβριος 2009:Λήξη τρίτου κύκλου διαβουλεύσεων για τα μέτρα εφαρμογής δευτέρου επιπέδου (Level 2 Implementation Measures)
-Μάρτιος 2010: Έκδοση των τεχνικών προδιαγραφών για το QIS 5 από CEIOPS
-Αύγουστος 2010: Έναρξη QIS 5
-Νοέμβριος 2010: Ολοκλήρωση QIS 5
-Απρίλιος 2011: Έκδοσης έκθεσης αποτελεσμάτων για το QIS5 από CEIOPS
-Οκτώβριος 2011: Υιοθέτηση μέτρων εφαρμογής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
-Δεκέμβριος 2011: Οριστική γνωμοδότηση CEIOPS για τις εποπτικές οδηγίες του τρίτου επιπέδου
-Οκτώβριος 2012: Το Solvency II τίθεται σε ισχύ


Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου