Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην ΆποψηΠέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Λούκα Κατσέλη:Σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στη παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιώνΣτο πρώτο εξάμηνο του έτους θα δοθεί στη διαβούλευση σχέδιο νόμου που αφορά στη διαφάνεια της παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών. Θα προβλέπονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση των ασφαλισμένων σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις. 


Τα παραπάνω προανήγγειλε η υπουργός ΟΙκονομίας. Λούκα Κατσέλη, από το βήμα του 5ου Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς. Όπως είπε η υπουργός ''παραδείγματος χάριν σήμερα ο ασφαλισμένος δεν ενημερώνεται για το πραγματικό κόστος του προϊόντος που έχει συμφωνήσει'' και σημείωσε ότι σκοπός είναι να υπάρξει αντίστοιχο καθεστώς όπως για τις υπηρεσίες επενδυτικών υπηρεσιών και για τις τράπεζες.
Η υπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών το οποίο θα καταστήσει τους καταναλωτές ρυθμιστές της αγοράς ενώ τα στοιχεία του θα αποτελέσουν πηγή πληροφοριών διαχρονικά για τις υπηρεσίες του υπουργείου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον εντοπισμό εναρμονισμένων πρακτικών ή άλλων πρακτικών που λειτουργούν σε βάρος της διαφάνειας και της ορθής λειτουργίας της αγοράς.Η καταπολέμηση των καρτέλ θα αποτελέσει αντικείμενο μιας υπηρεσίας που θα λειτουργήσει εντός της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και στη συνέχεια θα συνδεθεί και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για καλύτερη διερεύνηση των μηχανισμών κοστολόγησης.


Παράλληλα υπενθύμισε ότι προωθείται και η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα έρθει για διαβούλευση τους προσεχείς μήνες. Η υπουργός αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις του νέου νόμου που αφορά στη ρευστότητα της αγοράς και όπως είπε πήρε ΦΕΚ και πλέον ο νόμος 3816 μπορεί να αξιοποιηθεί από τους επιχειρηματίες. Σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για το οποίο θα καθιερωθεί και γραμμή ενημέρωσης των καταναλωτών όπως έγινε και με το άλλο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα στην αγορά και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην εκπαίδευση των φορέων για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς ενώ ανέφερε ότι στόχος του υπυοργείου είναι να καθιερωθούν 'αμεσα και προγράμματα συμβουλών σε θέματα υπερχέωσης και όπως είπε σχεδιάζεται ένα μόνιμο δίκτυο ενημέρωσης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.


Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προωθηθεί στη διαβούλευση και το σχέδιο νόμου που αφορά στη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών που θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων που αφορούν στην αρχή του υπεύθυνου δανεισμού και τη διαφάνεια (κρυφές χρεώσεις μέσα από τα ψιλά γράμματα των συμβάσεων, επιτόκια, πρόωρες εξοφλήσεις δανείων, αθέμιτες παρενοχλήσεις και μεθοδεύσεις).


Τις επόμενες μέρες θα προωθεί και σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τους φορείς και τις υπηρεσίες πληρωμών ενώ αρχές ΜΑρτίου θα ενσωματωθεί και η οδηγία για την καταναλωτική πίστη που δίνει έμφαση στα οικονομικά στοιχεία της πίστωσης.Ακόμα, η υπυοργός ανέφερε ότι θα υπάρξει τροποποίηση συμπλήρωση και επικαιροποίηση του νόμου για την προστασία του καταναλωτή και εκεί θα συμπεριληφθεί και ρύθμιση για την ανέξοδη διαδικασία αποζημίωσης καταναλωτή από αθέμιτες πρακτικές εμπόρων. Θα υπάρξουν στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Η υπουργός σημείωσε με έμφαση ότι εντοπίζονται συνεχώς κενά στην εποπτεία των υπηρεσιών και σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η δευρυνση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με αύξηση της στελέχωσή του αλλά στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι η αποκέντρωση των εποτπικών αρχών με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένα θέμα που εξετάζεται. Όπως εξετάζεται και το γεγονός ότι υπάρχουν ομάδες που δεν προστατεύονται καθόλου και ως παραδειγμα ανέφερε τους επαγγελματίες οι οποίοι πολλές φορές βρίσκονται σε δυσχερή θέση έναντι των προμηθευτών τους σε ότι αφορά στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους. Σε ότι αφορά στο καταναλωτικό κινημα η υπουργός είπε ότι σχεδιάζεται για κάποια προγράμματα η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι σχεδιάζεται και η καλύτερη και διαφανέστερη διανομή κονδυλίων χρηματοδότησης.


Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου