Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Καταγραφή και εν συνεχεία αποζημίωση για ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια

Με παράλληλες διαδικασίες επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους 250.000 ασφαλισμένους, κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής και νοσοκομειακών προγραμμάτων της «Ασπίς Πρόνοια».

Η κυβερνητική λύση που προωθείται μέσα από την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την καταγραφή των απαιτήσεων και την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που άφησε πίσω της η «Ασπίς Πρόνοια», αλλά και τη σύσταση Εγγυητικού Κεφαλαίου για τον κλάδο ζωής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης, η οποία πάντως δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του 2010.



Τόσο υπολογίζεται ότι θα είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των διαδικασιών απογραφής των ασφαλισμένων που έχουν απαιτήσεις και καταγραφής στη συνέχεια αυτών των απαιτήσεων, στάδιο αναγκαίο για να δρομολογηθεί και η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων. Κρίσιμη φάση θα αποτελέσει η διαδικασία αναμόρφωσης των παροχών που προβλέπεται στην υπουργική απόφαση, μέσω της οποίας θα αναπροσαρμόζονται οι όροι των συμβολαίων που δεν είναι συμβατοί με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αφού, όπως είναι γνωστό, μεγάλος αριθμός των ασφαλιστηρίων της «Ασπίς Πρόνοια» ενσωμάτωνε μαξιμαλιστικές αποδόσεις που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν στο όριο της νομιμότητας.

Η όλη διαδικασία δεν αποκλείει την προσπάθεια μεταβίβασης μέρους ή του συνόλου του χαρτοφυλακίου της «Ασπίς Πρόνοια» σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία, επιλογή που θα εξασφάλιζε τη συνέχιση της ασφάλισης για τη μερίδα των ασφαλισμένων που θα το επιλέξουν. Μια τέτοια επιλογή θα βοηθούσε και σε μείωση του κόστους αποζημίωσης των 250.000 ασφαλισμένων, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ξεκινά από 500 εκατ. ευρώ, αλλά ενδέχεται να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για υπέρογκο μέγεθος, το οποίο είναι σαφές ότι ούτε το Δημόσιο ούτε η ασφαλιστική αγορά μπορεί να αναλάβει, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πιο ψύχραιμες απόψεις, ο περιορισμός του και φυσικά ο επιμερισμός του να προβάλλουν ως οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις.

Κυβερνητική πρόθεση, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, είναι να μεταφέρει το κόστος αυτό στο Εγγυητικό Κεφάλαιο, τη χρηματοδότηση του οποίου επιχειρεί να αναθέσει στην ασφαλιστική αγορά.

Πηγή: Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου