Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει για το νόμο του 2008 για την Οδική Βοήθεια


Καλεί την ελληνική υπηρεσία να απαντήσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θέτοντας το θέμα της προστασία του ανταγωνισμού.

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προκαλέσει ο νόμος του 2008 για την οδική βοήθεια, που καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών που παρέχουν τις υπηρεσίες του κλάδου.

Πρόκειται για το νόμο 3651, η ψήφιση του οποίου πριν από δύο περίπου χρόνια, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά της οδικής βοήθειας.


Ανάλογες αντιδράσεις είχε προκαλέσει και η μετέπειτα αναθεώρησή του το 2009, που περιόριζε περαιτέρω τον τρόπο άσκησης της δραστηριότητας και αναμένεται σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης να αλλάξει.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iw, η αρμόδια Υπηρεσία Ανταγωνισμού από τη Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει αποστείλει προς το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών (πρώην Μεταφορών) επιστολή, μέσω της οποίας ζητά διευκρινίσεις για το νόμο.

Στη σχετική επιστολή καλεί την ελληνική υπηρεσία να απαντήσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θέτοντας το θέμα της προστασία του ανταγωνισμού στον κλάδο.

Σημειώνεται ότι ο νόμος εκτός από τη διάκριση σε αυτόνομες πανελλαδικές και μικτές επιχειρήσεις εισάγει μια σειρά ποσοτικά κριτήρια για την άσκηση της δραστηριότητας από τις εταιρίες του κλάδου, θέτοντας παράλληλα και αυστηρούς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Η ψήφιση του νόμου είχε θεωρηθεί από τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ως αντικοινοτική, στο βαθμό που, όπως υποστήριζαν, υπερέβαινε τις διατάξεις της οδηγίας που ρύθμιζε θέματα οδικής βοήθειας και δημιουργούσε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου