Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

20 δις δολάρια από φυσικές καταστροφές μέσα στο 2009 κατέβαλαν οι Ασφαλιστικές

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το τμήμα μελετών και προβλέψεων της ΑΟΝ Benfield για τις φυσικές καταστροφές έφερε στην δημοσιότητα το οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών και το ύψος των ζημιών που επωμίσθηκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσα στο 2009.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι ζημιές από φυσικές καταστροφές στις ασφαλιστικές κόστισαν 20 δις δολάρια και στην οικονομία 58 δις δολάρια. Η φύση των καταστροφών σε γενικές γραμμές καταγράφηκε στα ίδια περίπου επίπεδα, ενώ μέσα στο 2009 οι συνολικές καταστροφές έφτασαν τις 222 εν συγκρίσει με τις 213 και 217 το 2008 και 2007 αντίστοιχα.

Οι ζημιές των ασφαλιστικών στην περιοχή της Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας που προήλθαν από την ανεμοθύελλα Klaus ήταν οι πιο δαπανηρές καθώς άγγιξαν τα 3,3 δις δολάρια, το ίδιο και το κόστος για την οικονομία το οποίο ανήλθε στα 6 δις δολάρια.
Διαφορετικές ήταν οι καταστροφές στην Ασία αφού ο τυφώνας Ketsana παρέσυρε περισσότερα από 7 εκατομμύρια κατοικίες στις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ζημιές που καταγράφηκαν εδώ υπήρξαν μικρές, δηλαδή μόλις 260 εκατομμύρια δολάρια.

Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς είναι ότι στην μελέτη αυτή δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάποιες από τις φυσικές καταστροφές, ανά γεγονός κατάφερε να προκαλέσει ζημιές μεγαλύτερες από 5 δις δολάρια αυτό το χρόνο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 2008 ο τυφώνας Ike επέφερε ζημιές για τις ασφαλιστικές μεγαλύτερες από 12,5 δις δολάρια ενώ το 2007, ο τυφώνας Windstorm Kyrill στοίχισε στις ασφαλιστικές 6,2 δις δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος στο κλάδο αναλύσεων και προβλέψεων Bryon Ehrhart υπογραμμίζει ότι η μελέτη αυτή καταδεικνύει πως οι φυσικές καταστροφές συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη όλο και πιο συχνά, ενώ το κόστος για την οικονομία, τις ασφαλιστικές και για τον κόσμο γενικά έχει καταγράψει τεράστια αύξηση. Ως εκ τούτου, τόσο οι ασφαλιστές όσο και οι αντασφαλιστές οφείλουν να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τις περιοχές που απειλούνται. Θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσουν τις υφιστάμενες μελέτες πάνω στα θέματα αυτά επαναπροσδιορίζοντας το χαρτοφυλάκιο τους βάση σωστών έγκυρων και σωστών μοντέλων μελέτης και έγκυρων προβλέψεων. Στόχος είναι να βρίσκονται μπροστά από τα γεγονότα. Ήδη σημειώνει ο κύριος Bryon Ehrhart, η ΑΟΝ έχει ξεκινήσει το επαναπροσδιορισμό αυτό.

Τέλος σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο τυφώνα Katrina παραμένει ως ο πιο ‘ακριβός’ στην μέχρι τώρα ιστορία προκαλώντας ζημιές στις ασφαλιστικές εταιρείες ύψους περίπου 45,5 δις δολάρια το 2005.

Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου