Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Έρχονται επίτροποι σε ασφαλιστικές

 Πηγή: insuranceworld.gr

Άμεσες αποφάσεις για 3 ή 4 ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, καλείται να λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος, που ήδη από την 1η Δεκεμβρίου ανέλαβε την ευθύνη για την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς.

Όπως αναφέρουν πηγές του iw, από το αρχείο με τους φακέλους που παρέδωσε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Τ.τ.Ε. προκύπτει ότι η νέα εποπτική αρχή θα πρέπει να κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς για τουλάχιστον 3 ή 4 ασφαλιστικές εταιρείες, για τις οποίες η Επ.Ε.Ι.Α.
φέρεται να έχει διαπιστώσει αδυναμία κάλυψης των αποθεμάτων τους, παρά την ευνοϊκή απόφαση που είχε εκδώσει και η οποία έδινε τη δυνατότητα στις εταιρείες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους συμπληρώνοντας τα αποθέματά τους σε τρεις «δόσεις».
 
Στο βαθμό που η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι είναι όντως αναγκαία η παρέμβασή της, θα πρέπει τότε να αποφασίσει αν θα τοποθετήσει σε αυτές Επίτροπο, ή αν θα κινηθεί πιο δυναμικά.

Είναι γνωστό ότι η ασφαλιστική αγορά έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο θέμα του Επιτρόπου, θεωρώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Εποπτική Αρχή το μόνο που θα πετύχει θα είναι να δημιουργήσει σε άμεσο χρόνο ασφαλιστικές εταιρείες «κουφάρια» - χωρίς δίκτυα και ασφαλισμένους.

Το πότε θα κινηθεί η Τ.τ.Ε. για τις εν λόγω εταιρείες θα προδιαγράψει και το βαθμό ετοιμότητά της να αναλάβει την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και το χρόνο που θα χρειαστεί για να προσαρμοστεί να νέα δεδομένα.

Στο μεταξύ, παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αναφερόμενοι στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Α.Ε.Ε., στο οποίο συμμετείχε και ο πρώην Πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α., Γιώργος Πέτσας, δήλωσαν στο iw ότι κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκαν μια σειρά από προβληματισμοί για το τι θα συμβεί στην ασφαλιστική αγορά αν η Τ.τ.Ε. δεν επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά, όπως όμως και για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα κανένα από τα αιτήματα της Ένωσης δεν έτυχε της αποδοχής του φορέα, όπως εξάλλου και της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ανέφεραν την κατάργηση της Επ.Ε.Ι.Α., την αναδρομική δράση του Εγγυητικού Κεφαλαίου κλάδου Ζωής, τα υψηλά ποσοστά εισφορών υπέρ του ταμείου του και τη μεταφορά στο Εγγυητικό Κεφάλαιο ενός μικρού μόνο ποσού από τα κεφάλαια που είχε συγκεντρώσει η Επ.Ε.Ι.Α. μέσω των εισφορών των ασφαλιστικών εταιρειών, θέματα για τα οποία η Ένωση είχε εκφράσει την αντίθεσή της και δεν εισακούσθηκε από την πολιτεία.
 

1 σχόλιο: