Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, οργανωμένης σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, γίνεται και στη χώρα μας, με την κύρωση Οδηγίας για τη διασυνοριακή λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, ρυθμίζει το θέμα, με το άρθρο 22 στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που συζητείται στη Βουλή κι αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.
Η Κοινοτική Οδηγία είχε ψηφιστεί το 2003 και το σχέδιο νόμου της Ελλάδας ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας Επαγγελματικών Ταμείων μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. στη χώρα μας, αλλά κι ενός Ελληνικού Επαγγελματικού Ταμείου σε μια χώρα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επιτρέπεται σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην επικράτειά τους να χρηματοδοτούν εγκεκριμένα ιδρύματα επαγγελματικής συνταξιοδότησης των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) κι επιτρέπουν σε τέτοια ιδρύματα των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί στις επικράτειές τους να δέχονται χρηματοδότηση από επιχειρήσεις άλλων κρατών.
Μεταξύ των στόχων της οδηγίας και κατά συνέπεια και της εγχώριας διάταξης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Επαγγελματικών Ταμείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, επιτρέπεται σε ελληνικές επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν ιδρύματα επαγγελματικής συνταξιοδότησης, των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ (κράτος-μέλος καταγωγής), με την επιφύλαξη της κείμενης κοινωνικής και εργατικής νομοθεσίας του κράτους μέλους υποδοχής σχετικά με τις επαγγελματικές συντάξεις. Επίσης, επιτρέπεται στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης που έχουν την έδρα ή το κύριο διοικητικό τους κατάστημα στην Ελλάδα και χορηγούν συνταξιοδοτικές παροχές, να χρηματοδοτούνται από επιχειρήσεις άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ (κράτος μέλος υποδοχής).
Κράτος-μέλος καταγωγής είναι το κράτος-μέλος στο οποίο το ίδρυμα έχει την έδρα του ή και το κύριο διοικητικό του κατάστημα ή εφόσον δεν έχει έδρα, το κύριο διοικητικό του κατάστημα.
Κράτος-μέλος υποδοχής είναι το κράτος του οποίου η κοινωνική και εργατική νομοθεσία σχετικά με τις επαγγελματικές συντάξεις διέπει τις σχέσεις μεταξύ της χρηματοδοτούσας επιχείρησης και των ασφαλισμένων μελών.
Κάθε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που χορηγεί συνταξιοδοτικές παροχές και επιθυμεί να δεχθεί χρηματοδότηση από χρηματοδοτούσα επιχείρηση η οποία έχει την έδρα της στην επικράτεια άλλου κράτους, χρειάζεται προηγούμενη έγκριση, όσον αφορά τους όρους λειτουργίας του, από το υπουργείο Εργασίας, μετά από τη σύμφωνη γνώμη και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Μόνο τα εγκεκριμένα ΤΕΑ μπορούν να ασκούν διασυνοριακή δραστηριότητα. Κάθε ΤΕΑ θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Εργασίας και την Αναλογιστική Αρχή την επιθυμία του να δεχθεί χρηματοδότηση από χρηματοδοτούσα επιχείρηση.
Εάν ασκείται διασυνοριακή δραστηριότητα, απαιτείται η εφαρμογή συγκεκριμένων επενδυτικών κανόνων, από το ίδρυμα του κράτους καταγωγής. Οι κανόνες αυτοί, εφαρμόζονται μόνο στο τμήμα του ενεργητικού του ιδρύματος που αντιστοιχεί στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Οι ίδιοι κανόνες εφαρμόζονται και στα ΤΕΑ συνταξιοδοτικών παροχών που έχουν την έδρα ή το κύριο διοικητικό τους κατάστημα στην ελληνική επικράτεια και ασκούν διασυνοριακή δραστηριότητα.
Ειδικότερα:
1. το ίδρυμα δεν επενδύει πάνω του 30% του εν λόγω τμήματος του ενεργητικού σε μετοχές, άλλα αξιόγραφα εξομοιούμενα προς μετοχές και χρεόγραφα μη εισηγμένα προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, ή το ίδρυμα επενδύει τουλάχιστον 70% του εν λόγω τμήματος του ενεργητικού σε μετοχές, άλλα αξιόγραφα εξομοιούμενα προς μετοχές και χρεόγραφα εισηγμένα προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά.
2. το ίδρυμα δεν επενδύει άνω του 5% του εν λόγω τμήματος του ενεργητικού σε μετοχές και άλλα χρεόγραφα εξομοιούμενα προς μετοχές, ομολογίες, χρεόγραφα και άλλα μέσα της χρηματαγοράς και της κεφαλαιαγοράς εκδιδόμενα από την ίδια επιχείρηση και άνω του 10% του εν λόγω τμήματος του ενεργητικού σε μετοχές και άλλα αξιόγραφα εξομοιούμενα προς μετοχές, ομόλογα, χρεόγραφα και άλλα μέσα της χρηματαγοράς και της κεφαλαιαγοράς εκδιδόμενα από επιχειρήσεις που ανήκουν σε ένα και μόνο όμιλο.
3. το ίδρυμα δεν επενδύει άνω του 30% του εν λόγω τμήματος του ενεργητικού σε επενδυτικά προϊόντα εκπεφρασμένα σε νομίσματα διαφορετικά από αυτά των υποχρεώσεων.
Άλλα θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των τεχνικών αποθεματικών ή και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων εποπτικών αρχών των δύο κρατών θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας.
Πηγή: Capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου