Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Πατητή 300 ευρώ στις «καλές» συντάξεις

Σε ανταποδοτική σύνταξη από 400 έως το πολύ 830 ευρώ για 35 έτη εργασίας και κοινωνική παροχή (βασική σύνταξη) μέχρι 360 ευρώ, αλλά στο 65ο έτος, οδηγεί το νέο Ασφαλιστικό.

Με βάση τα κυβερνητικά σχέδια οι συντάξεις του μέλλοντος θα περικόπτονται με δύο τρόπους:


α) με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (σύνταξης), οι οποίοι από 2% το χρόνο και 70% την 35ετία διαμορφώνονται πλέον από 0,9% για τα πρώτα 10 έτη και φτάνουν, το πολύ, έως 1,5% για ασφάλιση κατά την τελευταία τριετία, από το 38ο έως το 40ό έτος, και

β) τη νέα βάση υπολογισμού του συντάξιμου μισθού (υπολογισμός των εισφορών καθ'ολόκληρη την 35ετία έναντι της καλύτερης 5ετίας που είναι σήμερα).

Ετσι, για εργασία έως 35 ετών, διάστημα που σήμερα θεωρείται ικανός χρόνος ασφάλισης και το σύστημα σου παρέχει πλήρεις αποδοχές, η ανταποδοτική σύνταξη θα κυμαίνεται από 400 έως 830 ευρώ για καταληκτικό μισθό από 1.000 έως 2.200 ευρώ αντιστοίχως. Απλώς, κατά το 65ο έτος θα έρχεται το κράτος και θα παρέχει επιπλέον ένα ποσό γύρω στα 360 ευρώ (βασική σύνταξη), όχι σε σημερινές τιμές, αλλά ονομαστικά κατά τη χρονολογία συνταξιοδότησης. (Για παράδειγμα, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, το 2018, τα 360 ευρώ θα έχουν αγοραστική δύναμη όση τα 270 ευρώ σήμερα, καθώς ο πληθωρισμός κατά το μεσοδιάστημα υπολογίζεται ότι θα τρέχει άνω του 2,5% σε ετήσια βάση και 25% αθροιστικά την 8ετία.

Λοβέρδος: Αθικτες οι μέχρι 800―

Τα ανωτέρω στοιχεία επιβεβαιώνει και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, επιμένοντας ότι «δεν πρόκειται να θιγούν οι συντάξεις μέχρι τα 800 ευρώ». Παράλληλα, η εμμονή του ότι πρώτιστη σημασία για την κυβέρνηση είναι η «αποδοχή εκ μέρους των κοινοτικών τού νέου Ασφαλιστικού» δείχνει ότι ουσιαστικά στόχος των νέων διατάξεων είναι η προσαρμογή στις επισημάνσεις του «διεθνούς παράγοντα». Να επιτευχθεί δηλαδή ο στόχος του ΔΝΤ για «εσωτερική υποτίμηση» των μισθών και των συντάξεων κατά 20% έως 30%. Ηδη οι συντάξεις έχουν «παγώσει» εδώ και 2 χρόνια ενώ, επιπλέον, οι αποδοχές στο Δημόσιο μειώθηκαν φέτος γύρω στο 10% και αναμένεται ανάλογη συνέχεια κατά τα επόμενα 2-3 χρόνια. Μάλιστα στις κατώτατες συντάξεις, ενώ δεν προκύπτει μείωση με το νέο σύστημα (αποδοχές λίγο κάτω από τα 500 ευρώ και 484 ευρώ σήμερα στο 65ο έτος), η κατάργηση του ΕΚΑΣ (230 ευρώ) οδηγεί σε απώλειες έως και πάνω από 33%.

Με αυτά τα δεδομένα και στον βαθμό που οι συντάξεις θα συμπιεστούν στην περιοχή των 800 ευρώ, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κίνητρο ασφάλισης, αναμφίβολα οι εισφορές μετατρέπονται σε δυσανάλογα υψηλές καταβολές για τις αποδόσεις που επιφυλάσσει, τα ασφάλιστρα μετατρέπονται έτσι σε πρόσθετα φορολογικά βάρη επί της μισθωτής εργασίας και όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στην αύξηση της ανασφάλιστης-«μαύρης» εργασίας. Ουσιαστικά καταστρέφεται κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης. Γιατί, όταν δεν υπάρχουν (δεν καταβάλλονται) συντάξεις, δεν υπάρχει ούτε ασφαλιστικό σύστημα, ούτε μηχανισμός κοινωνικής συνοχής.

ΓΣΕΕ: Πότε, πόσο και γιατί;

Με τρία ερωτήματα, για το ενιαίο του συστήματος (χωρίς εξαιρέσεις) και τα ποσοστά σύνταξης, το πότε θα καταβληθεί η βασική σύνταξη (με την ανταποδοτική στο συμβατικό όριο ηλικίας ή στο 65ο έτος) και την αναπροσαρμογή των συντάξεων, προσέρχεται η ΓΣΕΕ στο ραντεβού της Παρασκευής με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Από τις απαντήσεις των Λοβέρδου και Κουτρουμάνη θα εξαρτηθεί και η στάση των συνδικάτων. Πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μια 24ωρη στις αρχές του Μαΐου και ακόμη μία απεργία όταν κατατεθεί το σχέδιο νόμου. *

48ΩΡΗ ΠΑΜΕ

* Αύριο οι ομοσπονδίες εργαζομένων στο φάρμακο, τις οικοδομές, τις κλωστοϋφαντουργίες κ.ά. με συντονισμό από το ΠΑΜΕ διοργανώνουν 48ωρη απεργία για το Ασφαλιστικό, ενώ την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει 24ωρη απεργία. 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου