Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Τέλος εργασιών επέβαλλε η Επ.Ε.Ι.Α. στην Commercial Value

 View this article in English
Παύση νέων εργασιών επέβαλλε χθες η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, στην Commercial Value, προκειμένου σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης να αποτραπεί η πρόσκτηση νέων συμβολαίων και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της εταιρίας που ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας και εκτιμούν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά της.

Το κλίμα που δημιουργείται μετά την απόφαση είναι βαρύ, στο βαθμό που η εταιρία έχει ήδη υποστεί σοβαρή μείωση των εργασιών της, μέσα από μαζικές ακυρώσεις συμβολαίων στον κλάδο πυρός και αυτοκινήτου, αλλά και σημαντικές εξαγορές συμβολαίων στον κλάδο ζωής.



Η παύση νέων εργασιών αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα για την εταιρία, όπως υποστήριξε χθες η Επιτροπή Εργαζομένων και Στελεχών στην εταιρία, που τάχθηκε υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της εταιρίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια πώλησής της.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστήριξαν ότι η επιτυχής πώληση της εταιρίας προϋποθέτει την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και το διορισμό προσωρινής διοίκησης, αποτελούμενη από τους δύο εκκαθαριστές της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, εκπρόσωπο των εργαζομένων και εκπρόσωπο του μετόχου.

Όπως υποστήριξαν οι εργαζόμενοι οι δύο εκκαθαριστές μπορούν να ζητήσουν την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου στην Commercial Value, βασιζόμενοι στην ήδη παραίτηση των δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου, των κ.κ. Παναγιώτη Παλαιολόγου και Βασίλη Αποστολόπουλου.

Η ομαλή πώληση της εταιρίας για την εξαγορά της οποίας φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο υποψήφιοι επενδυτές, θα διασφαλίσει όπως υποστηρίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της, αλλά και τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, τόσο της ίδιας της Commercial Value όσο των ασφαλισμένων της Ασπίδας.

Σημειώνεται ότι η Ασπίς ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ είναι μέτοχοι του 35% της Commercial Value και το κλείσιμο της τελευταίας, θα απαξιώσει ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο της Ασπίδας, από τη ρευστοποίηση των οποίων προσδοκούν να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι της Ασπίδας.

Από την πλευρά του επόπτη εκκαθαριστή κ. Παντελίδη, η σχετική λύση απορρίπτεται, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει νομικό έρεισμα καθώς η όποια αλλαγή της διοίκησης, προϋποθέτει τη σύγκλιση της γενικής συνέλευσης, στην οποία την πλειοψηφία έχει ο κυπριακός όμιλος, η Advantage Capital Holdings.

Ήδη πάντως το διοικητικό συμβούλιο της Commercial Value, αριθμεί μόλις 3 μέλη, από τα 5 που προβλέπει το καταστατικό της, ενώ εναλλακτικά οι εργαζόμενοι πρότειναν το διορισμό Επιτρόπου κατά το πρότυπο που προβλέπεται στο τραπεζικό σύστημα.

Μια τέτοια λύση προϋποθέτει θεσμική παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, που μέχρι σήμερα σύμφωνα με την Επιτροπή των Εργαζομένων επιδεικνύει «παγερή αδιαφορία» στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας».

Οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για επανάληψη του καταστροφικού σεναρίου της Ασπίδος, όπου ακόμη και σήμερα είναι άγνωστη η προοπτική αποζημίωσης των ασφαλισμένων της.

Να σημειωθεί ότι η Commercial Value είχε πριν τη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων 450.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν ασφαλιστήρια αυτοκινήτου και πυρός, ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων του κλάδου ζωής εκτιμάται ότι ξεπερνούσε τις 50.000

Η εποπτική αρχή φέρεται να τηρεί στάση αναμονής για το κατά πόσο ο ρωσικός όμιλος, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της εταιρίας, θα ανταποκριθεί έμπρακτα, προκειμένου να λάβει στη συνέχεια τις τελικές αποφάσεις της για τον μέλλον της εταιρίας, που τυπικά εκπνέει στις 18 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου