Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Χάος με τις εκκαθαρίσεις των 5 ασφαλιστικών που ανακλήθηκε η άδεια τους

Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν οριστεί οι εκκαθαριστές στις εταιρίες που ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας τους τον περασμένο Σεπτέμβριο (Ασπίς ΑΕΓΑ, Ασπίς ΑΕΑΖ, Σκούρτης, General Trust, General Union), προκειμένου να προχωρήσει και η διαδικασία των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους των εταιριών.

Μέσα στο Φεβρουάριο ειδικότερα, έχουν οριστεί οι δικάσιμες ημερομηνίες και ακολούθως, με τις δικαστικές αποφάσεις, θα οριστούν και οι εκκαθαριστές. Το θέμα βέβαια είναι τι θα γίνει στη συνέχεια όσον αφορά τους χρόνους και το ύψος της αποζημίωσης.

Το ζητούμενο είναι οι άνθρωποι που εργάζονταν στις εταιρίες αυτές, να μην χρειαστούν δύο-τρία χρόνια, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται.


Το παράδειγμα της EOS πάντως είναι «ενθαρρυντικό», καθώς από το κλείσιμο της εταιρίας τον Απρίλιο του 2009, οι εργαζόμενοι της εταιρίας αναμένεται να αποζημιωθούν μέσα στο μήνα.

Απομένουν κάποιες τυπικού χαρακτήρα εκκρεμότητες σε σχέση με την διαδικασία της επίδοσης και την είσπραξη των ποσών μέσω των τραπεζών.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μεν 3 χρόνια, αλλά 10 μήνες, ωστόσο οι προσπάθειες από την πλευρά των εργαζομένων και της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Α.Σ.Ε.), είναι να επισπευσθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν λάβει μέχρι σήμερα έκτός από τα 1.000 ευρώ αρχικά και 2,5 μισθούς, ως προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων, ενώ σε κάποιους οφείλονται και δεδουλευμένα.

Όσον αφορά την πλήρη κάλυψη των οφειλών, όπως μας αναφέρουν αρμόδιες πηγές, για τις εταιρίες Γενικών Κλάδων, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Ενδεχομένως όμως να δημιουργηθεί θέμα με τους εργαζόμενους στην Ασπίς ΑΕΓΑ, στην βρίσκονταν και οι περισσότεροι εργαζόμενοι (περίπου 350 άτομα).

Ο λόγος είναι ότι η χρηματική ικανοποίηση -σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις- προκύπτει από την ελεύθερη περιουσία και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών κλάδων πλην των μαθηματικών αποθεμάτων του κλάδου Ζωής που προορίζονται για την κάλυψη των ασφαλισμένων.

Το ζήτημα λοιπόν είναι αν επαρκούν τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά για την πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων, κάτι που είναι άγνωστο μέχρι σήμερα, όπως άγνωστο είναι αν προτίθεται να κάνει κάτι και προς ποια κατεύθυνση το υπουργείο, σε αυτήν την περίπτωση.

Εντω μεταξύ, περίπου 200 εργαζόμενοι (25% επί του συνόλου), εκτιμάται ότι έχουν απορροφηθεί στην αγορά εργασίας, ενώ έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα του ΟΑΕΔ με στόχο τη στήριξη και επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζομένων.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου